traumahelikopter (NL)

 

12247144_10153689775834043_8395780683520288837_n

Traumahelikopter debuteert in januari 2013 met een titelloos album op Excelsior Recordings, na eerder drie vinyl singles te hebben uitgebracht. De plaat verschijnt een week na hun verpletterende show op Noorderslag, waar de band letterlijk het systeemplafond naar beneden speelt en door VPRO’s muziekplatform 3voor12 wordt verkozen tot beste band van het festival. Het trio staat in De Wereld Draait Door en haalt de grote landelijke dagbladen, die allen niets dan lovend zijn. “Traumahelikopter heeft de essentie van de rock ’n roll gevonden”, schrijft het NRC en “er rockt niks boven Groningen”, schrijft de Volkskrant. Hierna tourt de band intensief door Nederland, en worden onder meer Lowlands, Best Kept Secret en Into The Great Wide Open aangedaan.

Hetzelfde jaar brengt het Californische Burger Records het album uit op cassette. De band speelt op het grootste showcasefestival ter wereld, SXSW in Austin, en tourt enkele weken door de VS. Het toonaangevende Pitchfork Music schrijft: “these dudes know the antidote to staleness”, wat de debuutplaat treffend samenvat: de band nam het album op in slechts één week tijd, en met een lengte van net geen half uur verslapt de aandacht geen moment. Zanger Mark Lada bezingt klassieke punkthema’s als verveling, frustratie en teenage angst, en single Kids  groeit uit tot een underground anthem.

 “Overal dansen knappe liedjes je tegemoet” en “een voortreffelijke rock ’n roll plaat”, aldus de Volkskrant.

In januari 2016 is voor het eerst nieuw materiaal te horen op Zadelpijn, een feest wat de band jaarlijks organiseert tijdens Eurosonic/Noorderslag. In maart staat de band nogmaals op SXSW, onder andere op Burgermania, het festival van Burger Records. Ook verschijnt er die maand een single op het Oostenrijkse Bachelor Records. Het nieuwe album getiteld Competition Stripe zal in oktober uitkomen.

 

facebook500twitterinstagramyoutubewordpressspotifylastfm

Contacteer voor concerten in België: jef@rockthefox.be